Sämling 88

Kort & bondig:

  • Regio/appellatie: Neusiedlersee (Burgenland)
  • Domein: Goldenits
  • De gelukkige druiven: Sämling 88
  • Bewaarpotentieel: 10 jaar
  • Culinaire compagnon voor: chocoladedessert, kaas, foie gras, of gewoon als afsluiter van de dag

De wijnmaker(s):

Goldenits is een familiedomein van 15 hectare in een gebied dat gemiddeld evenveel zonne-uren heeft als de Bordeaux streek. De  lange milde herfst (Indian summer) laat de druiven gestaag tot hun ideale rijpheid komen.

Het domen is in de zorgzame handen van een koppel, Anita en Richard Goldenits (ingenieur van opleiding). In 2007 kozen ze voor een biologische en natuurlijke aanpak.

Anita en Richard maken er een punt van vooral geen standaardwijnen te produceren. Druivenrassen en oorsprongsherkenning zijn hun stokpaardjes. Ook trachten ze steeds op een natuurlijke manier kwaliteit te produceren. Dat betekent arbeidsintensief wijngaardbeheer: hoge plantendensiteit, inperken van de opbrengst, doordacht loofwandbeheer,… voor Anita en Richard zijn het de sleutels naar kwaliteit, authenticiteit en karakter!

In de fles:

Deze zoete wijn met een oranje schijn is gemaakt van de vrij onbekend druif 'Sämling 88', ook Scheurebe genoemd naar de kweker Georg Schreu. Het is een kruising van Riesling met Sylavner, alhoewel er twijfels bestaan of het echt wel Sylvaner was. 

De wijn krijgt z'n intense zoetheid door de edele Botrytis schimmel. De druiven worden door de schimmel doorprikt waardoor het vocht verdampt en de suikers achterblijven in de bes. Het persen van deze druiven geeft bijgevolg een intens zoet sap. Kunst is deze zoetheid in balans te brengen met zuren om de frisheid van de wijn te behouden. Deze methode van wijnmaken kan enkel in vochtige gebieden, bij rivieren of meren dus. Botrytis is een spel van de natuur en kan door wijnbouwers niet worden geforceerd.

Het kleine formaat fles is ideaal voor zoete wijnen. Door de intensiteit van deze wijnen wordt ze meestal met "mate" geconsumeerd. 

Deze wijn verbleef 1 jaar op stalen tanks en rijpte intussen ruim 10 jaar verder op fles. Aroma's van karamel en honing...

Tip! Zorg steeds dat het dessert niet zoeter is dan de wijn.