Weszeli Riesling Loiserberg 2012

Kort & bondig:

  • Regio/appellatie: Kamptal DAC (Districtus Austriae Controllatus)
  • Domein: Weszeli
  • De gelukkige druiven: 100% Riesling
  • Bewaarpotentieel: +/- 5 jaar
  • Culinaire compagnon voor: apero, schaaldieren, vis, kaas

De wijnmaker(s):

Het domein Weslezi (voorheen Weingut Summerer) is in handen van de gelijknamige familie Summerer. De huidige wijnbouwer, Rupert Summerer, heeft duidelijk voor de ecologische weg geopteerd.

Begin dit jaar kwam er een partner bij en werd het domein in een nieuw kleedje gestoken met een naamsverandering voor het domein en een bijzonder geslaagde restyling van de etiketten.

Biologische diversiteit is 1 van de ankerpunten van de natuurlijke aanpak. Op de flessen staan dan ook verschillende dieren afgebeeld die allen een bepaalde betekenis hebben voor het domein.

Kamptal ligt ten noordwesten van Wenen en ongeveer op dezelfde breedtegraag als de Bourgogne. De rivier de Kamp doorkruist Kamptal.

In de fles:

De wijn heet voluit Riesling Loiserberg, naar de plaats waar de wijngaarden van de Rieslingdruiven zich bevinden. Op een hoogte van 380 meter ondergaan de druiven grote temperatuursverschillen. Opwarming omwille van de zuidelijk gerichte hellingen. En afkoeling dankzij de continue winden uit verkoelend bosgebied. Dat spel zorgt voor druiven die een optimale suiker/zuur balans hebben.

Deze wijn geeft een aangename neus van pitvruchten (zoals perzik) en ook wat licht geroosterde toetsen. De eerste aanzet is knapperig en wordt  meteen gevolgd door fijne zuren. De frisheid is een bewuste keuze van de wijnbouwer, want deze wijn wordt uitsluitend in roestvrije tanks gevinifieerd en opgevoed.

De wijn heeft bij het openen van de fles een lichte tintel in de mond. Weszeli streeft immers naar frisse, fruitige wijn en zal daarom de wijn reductief opvoeden en bottelen, dit wil zeggen met een minimum aan zuurstofcontact. Resten koolzuurgas tengevolge het gistingsproces kunnen dus achterblijven in de fles. De tinteling garandeert het behoud van de frisheid en fruitigheid in de wijn!

De bij op de fles verwijst naar het belang van het bijenbestand voor de wijngaarden (en het ecosysteem in z’n geheel). Het domein laat dan ook toe dat er tussen de wijnstokken rozen, lavendel, zonnebloemen, … groeien zodat ook de bijen hun werk kunnen doen.