Grüner Veltliner 2012

Kort & bondig:

  • Regio/appellatie: Kamptal DAC (Districtus Austriae Controllatus)
  • Domein: Weszeli
  • De gelukkige druiven: 100% grüner veltliner
  • Bewaarpotentieel: +/- 4 jaar
  • Culinaire compagnon voor: Apero, frisse maaltijdsalades, kip, vis, (geiten)kaas

De wijnmaker(s):

Het domein Weslezi (voorheen Weingut Summerer) is in handen van de gelijknamige familie Summerer. De huidige wijnbouwer, Rupert Summerer, heeft duidelijk voor de ecologische weg geopteerd.

Begin dit jaar kwam er een partner bij en werd het domein in een nieuw kleedje gestoken met een naamsverandering voor het domein en een bijzonder geslaagde restyling van de etiketten.

Biologische diversiteit is 1 van de ankerpunten van de natuurlijke aanpak. Op de flessen staan dan ook verschillende dieren afgebeeld die allen een bepaalde betekenis hebben voor het domein.

Kamptal ligt ten noordwesten van Wenen en ongeveer op dezelfde breedtegraag als de Bourgogne. De rivier de Kamp doorkruist Kamptal.

In de fles:

Grüner Veltliner Langenlois is een wijn gemaakt van druiven afkomstig van niet minder dan 60 verschillende percelen rondom Langelois. De Grüner Veltliner druif is de nationale druiventrots van Oostenrijk: het is quasi het enige land waar deze druif wordt verbouwd.

Deze fles heeft een duidelijke neus van groene appel en citrus. De eerste aanzet is mondvullend met subtiele zoete impressie, die meteen wordt gevolgd en in balans gebracht door fijne zuren. Frisheid en rechtlijnigheid zijn hier duidelijk de hoofdtoon.

De wijn heeft bij het openen van de fles een lichte tintel in de mond. Weszeli streeft immers naar frisse, fruitige wijn en zal daarom de wijn reductief opvoeden en bottelen, dit wil zeggen met een minimum aan zuurstofcontact. Resten koolzuurgas tengevolge het gistingsproces kunnen dus achterblijven in de fles. De tinteling garandeert het behoud van de frisheid en fruitigheid in de wijn!

De eekhoorn op de fles is de Europese grondeekhoorn, deze huist om en in de wijngaarden van het domein. Het domein voorziet immers in het behoud van de natuurlijke leefomgeving van deze eekhoorn door geen steriel wijndomein na te streven. Natuurlijke schuilplaatsen voor het diertje worden niet verwijderd.

Deze wijn haalde eind augustus de top tien op 180 deelnemende Grüner Veltliner wijnen tijdens een proeverij georganiseerd door een toonaangevende wijnorganisatie in Oostenrijk (Vinaria.at). Natuurlijke topkwaliteit in het glas!