Muschelkalk 2012

Kort & bondig:

  • Regio/appellatie: Neusiedlersee (Hügelland)
  • Domein: Kloster am Spitz
  • De gelukkige druiven: 70% Chardonnay, 30 % Pinot Blanc
  • Bewaarpotentieel: 5 jaar
  • Culinaire compagnon voor: Zeevruchten, visgerechten, wit vlees en milde jonge kaas

De wijnmaker(s):

In 2005 nam Thomas Schwarz de wijngaarden van zijn ouders over. Biologische wijnbouw betekent voor Thomas een levendige bodem met een grote verscheidenheid aan flora en fauna, een intact ecosysteem en minimaal gebruik van machines en chemie.

Reeds als jonge wijnbouwer bewandelde Thomas Schwarz de niet-traditionele wegen. En vanaf 2005 koos hij resoluut voor de organisch-biologische weg. Hij produceert geen moderne of trendy wijnen, is niet geïnteresseerd in weelderige krachtpatsers of bevallige vleiers maar wel in wijnen met een klare, frisse fruitigheid en een onverbloemde mineraliteit.

Finesse en authenticiteit zijn voor hem van grote waarde! 

Bron: Oostenrijks Wijnhuis

In de fles:

De naam "Muschelkalk" is afkomstig van de specifieke bodem waarop de wijnranken groeien. Die bodem bevat miljoen (!) jaar oude mossel, slak- en koraalrestanten. Deze zijn afkomstig van zeeafzettingen uit het lang vervlogen tijdperk waarin het huidige Europa nog zee was. Dergelijke bodems geven meestal aanleiding tot minerale impressies en een aardse tonen in de wijn.

De pluk gebeurt handmatig en met korven van 300 kg. Vervolgens worden de bessen langzaam geperst zonder koeling of gisttoevoeging. Tenslotte komen ze terecht in eiken vaten van 500 en 1300 liter, waarin ze rustig verder kunnen verouderen.

Het resultaat? Een heerlijk glas wit vol frisheid, volume en subtiele aroma's van rijpe vruchten (peer, kweepeer)...