Colline 2012

Kort & bondig:

  • Regio/appellatie: Côtes-du-Rhône
  • Domein: La Cabotte
  • De gelukkige druiven: Grenache Blanc 33% - Clairette 33% - Viognier 33%
  • Bewaarpotentieel: minstens 2 jaar
  • Culinaire compagnon voor: Apero, wit vlees, vis, salades

De wijnmaker(s):

Dit domein heeft Bourgondische roots: de grootvader en vader van de wijnbouwster hadden oorspronkelijk wijndomeinen in de Bourgogne. Haar vader werd verliefd op de Rhône en zo kreeg het Bourgondische verhaal een meer zuidelijk vervolg. De naam van het domein getuigt nog van dit Bourgondische verleden. Een Cabotte is een term uit de Bourgogne voor een klein hutje dat enkel met stenen is gebouwd, dus zonder enige vorm van cement of ander bindmiddel.

Het domein is een voorloper van de biodynamische scène in de regio. Marie-Pierre en Eric zijn in 2002 uit de cöoperatieve gestapt en zijn sindsdien hun eigen weg gegaan. Eerst werkten ze volgens het principe van "'la lutte raisonnée' ('verstandig' omgaan met pesticiden), in 1994 zijn ze overgeschakeld op biologische wijnbouw en sinds 2006 is hun wijbouw volledig biodynamisch.

Al 1 jaar na de overstap op de biodynamische methode, was er volgens Marie-Pierre een duidelijke verbetering van de toestand van de wijnranken te merken: meer leven, meer aroma,...en meer smaak!

 

In de fles:

Een lichtintense, bleekgele wijn met een aangename, uitbundige neus van zomerfruit (perzik, abrikoos). Veel fraicheur, mineraliteit en een bijzonder lange afdronk. Door de opvoeding op gisten heeft de wijn ook voldoende ronding en past hij ook bij maaltijden met een zeker vetgehalte.

De druiven voor deze wijn werden geoogst tussen 3 en 14 september en het rendement is 38hl/ha. De wijnbouwster is ervan overtuigd dat de biodynamische aanpak de wijn z'n fruitige en uitbundige karakter heeft gegeven.

2012 was door de grillige weersomstandigheden geen makkelijk jaar voor de wijnmakers. Dankzij een scrupuleuse opvolging van de wijngaard meent de wijnbouwster dat ze erin geslaagd is om één van de beste wijnen te maken van de afgelopen 10 jaar.