Gaïa 2013

Kort & bondig:

  • Regio/appellatie: Muscadet - Pays Nantais
  • Domein: Jérôme Bretaudeau
  • De gelukkige druiven: Muscadet (Melon de Bourgogne)
  • Bewaarpotentieel: 5 jaar
  • Culinaire compagnon voor: Fijne vis, lichte gerechten (vlees, gevogelte, veggie), sushi, ...

De wijnmaker(s):

Jérôme Bretaudeau staat voor pure en zuivere wijnen, handmatig plukken, lage rendementen en natuurlijke gisten. 

Ruim 10 jaar lang leerde hij de stiel bij collega-wijnbouwers. Hij nam vervolgens een klein domein van 2 ha over en werkte er in zijn vrije tijd aan een eigen wijnsoort. In 2006 kon hij eindelijk zijn eerste eigen wijn bottelen op het 8 ha grote domein Bellevue.

Onder wijnkenners wordt hij beschouwd als een opkomend talent rond Nantes en hij investeert nog volop in de verbeteringen van zijn wijndomein.

Leuk om weten is dat hij ook rode wijnen vinifieert van Merlot en Cabernet Sauvignon, niet meteen typisch voor de regio! Ook de aanplant van de Savagnin druif (typisch voor de Jura) is een nieuw experiment. Spijtig genoeg wordt het nog 5 jaar wachten alvorens we van dit experiment zullen kunnen proeven. Een wijnmaker met lef!

In de fles:

Dit is een unieke wijn!

Jérôme heeft deze sublieme wijn 14 maanden opgevoed in grote betonnen eivormige cuves. En dit met een reden: door de vorm- en temperatuursvariaties vindt er een continue "vortex" stroom plaats in de cuves. Deze stroom zorgt voor een constante contact tussen de wijn en de gisten. Het resultaat? Een vol mondgevoel en complexere, rijkere aroma's. Jérôme heeft op deze manier de kwaliteiten van de Muscadet druif ten volle benut.

Jérôme is momenteel de enige wijnbouwer in de regio die de betonnen cuves gebruikt. Intussen werd de wijn bekroond als beste Muscadet van de regio. De 'oplage' is echter beperkt: er werden slechts 1.400 flessen gebotteld!

En voor de specialisten: de druiven groeien op "Gabbro" bodem, een rotsachtige bodem die heel rijk is aan mineralen.

Proef het resultaat van de kunde van deze immer sympathieke wijnmaker.