Crémant domaine Labet

Kort & bondig:

  • Regio/appellatie: Appellation Crémant du Jura Controlée, Rotalier
  • Domein: Domaine Labet
  • De gelukkige druiven: 100% Chardonnay
  • Bewaarpotentieel: minstens tot 2015
  • Culinaire compagnon voor: aperitief, maar kan evengoed bij een licht voorgerecht

De wijnmaker(s):

Julien Labet bewerkt zijn 12 hectare grote familiedomein zonder kunstmatige meststoffen of pesticides. Hij recupereert de organische compost terug in de wijngaarden.

Handpluk en manuele sortering van de druiven zijn er standaard.

Jurawijnen zijn vaak buitenbeentjes: zoals de wijnmakers misschien. Deze boeiende regio valt dikwijls buiten het aanbod van menig wijnhandelaar.

Jammer, want de Jurawijnen zijn, net zoals deze crémant Labet, vaak van prima kwaliteit!

In de fles:

Een frisse en aangename crémant. Een 'droge' bubbel met niettemin een subtiel zoete aanzet. Een crémant die zowel mannen als vrouwen weet te verleiden. Dat is ongetwijfeld te danken aan de verfijnde aroma's: noten, honing, brioche en zijn mooie ronde karakter. 

Gemaakt volgens de « méthode traditionelle » (dus zoals Champagne met een tweede gisting op fles). Labet is vergist op eiken vaten van 600l en heeft gedurende niet minder dan 24 maanden op 'lattes' gelegen alvorens te degorgeren (cf. voor de appellatie crémant volstaan in principe 9 maanden).

Een uitstekende keuze voor bij het aperitief, maar deze crémant heeft ook voldoende karakter om hem bij een licht voorgerecht te serveren.