Un soir d'éte 2012

Kort & bondig:

  • Regio/appellatie: AOC Ventoux
  • Domein: Domaine Alloïs
  • De gelukkige druiven: 70% Syrah - 30% Grenache noir
  • Bewaarpotentieel: 1 jaar
  • Culinaire compagnon voor: Zomers terras maar voldoende body om bij zomerse gerechten te passen

De wijnmaker(s):

We bevinden ons in de Luberon een 70 km ten noorden van Marseille, de Provence dus.

Het domein is reeds 3 generaties in de handen van de familie van François Busi. Het telt een oppervlakte van 14 hectare, aangeplant met een grote diversiteit aan druivenrassen. Syrah en Grenache bij de blauwe druiven en Vermentino, Viognier, Rousanne bij de witte druiven. 

Het domein werkt met eigen gisten, voegt geen enzymen noch zuren toe en gebruikt uiteraard biologisch geteelde druiven. Ook wat sulfieten betreft voegt François enkel toe wat nodig is, soms zelfs geen.

In de fles:

Een verrassend lekkere rosé met een zalmroze tint. Deze kleur werd onttrokken aan de 'maceratie' (druivenweking) voordat de alcoholische gisting plaatsvond.

Het resultaat is een zomerse rosé met een aangenaam lichte tannine structuur.

Het gistingsproces (het vormen van alcohol) vond plaats bij lage temperatuur: dit is de techniek van de wijnmaker om het maximum aan fruit te behouden.

Het aangename aan deze rosé is dat het rode fruit (vooral framboos) subtiel aanwezig is zonder te neigen naar 'vruchtensap met alcohol'...

Uiteraard geen bewaarwijn maar een mooie rosé om te genieten op zonnige lentedagen of op een zomers terras. 

Ook de Guide hachette - een referentiewerk wat betreft wijnen - spreekt terecht vol lof over deze verfijnde rosé.