Lopy 2010

Kort & bondig:

  • Regio/appellatie: Vacqueyras (Zuidelijke Rhône)
  • Domein: Le Sang des Cailloux
  • De gelukkige druiven: 75% Grenache noir, 25% Syrah
  • Bewaarpotentieel: +/- 10 jaar
  • Culinaire compagnon voor: culinaire en feestelijke gerechten, verfijnde vleesgerechten, rood vlees

De wijnmaker(s):

De wijnbouwer, Serge Férigoule, is oenoloog van opleiding en werkte voorheen als werknemer op dit domein. Het geluk was duidelijk aan zijn kant toen hij in 1990 het domein kon overnemen. Heel bewust koos hij toen voor een geleidelijke evolutie naar de biologische en intussen biodynamische wijnbouw.

De werkmethoden van Serge in zijn wijngaard en in zijn kelder getuigen duidelijk van een groot respect voor de natuur. Geen chemische bemesting, maar recuperatie van de “marc” (schil en pit restanten), 100% manuele pluk, geen smaakmanipulaties, …

Serge Férigoule wordt vandaag frequent geroemd als één van de beste wijnbouwers in de zuidelijke Rhône. Zijn wijnen scoren op proeverijen dikwijls beter dan menige Chateauneuf-du-Pape.

In de fles:

Een dieprode wijn met in de neus kersen en, jawel, chocolade impressies, vervolgens een volle, rijke mondsensatie.

Het rendement (het volume wijn dat uit 1 hectare wijngaard wordt geproduceerd) van deze wijn is met 24,70 hl/ha vrij laag tegenover een gemiddelde van 35hl/ha voor deze appellatie. Het lagere rendement wordt behaald door het weghalen van een deel van de trossen aan de ranken tijdens de bloei (‘la vendange verte’ – de groene oogst) en dankzij een strengere selectie van de druiven tijdens de oogst. Lage rendementen betekenen dus minder winst voor de wijnbouwer, maar komen doorgaans ten goede van de kwaliteit van de wijn.  

Deze wijn heeft geen filtering noch klaring ondergaan, ook hier weer een manier van de wijnbouwer om de wijn zo authentiek mogelijk te houden.

Argumenten te over dus om eens van dit heerlijke maaksel te proeven!