Terre d'aïlleuls rouge 2012

Kort & bondig:

  • Regio/appellatie: AOC Ventoux
  • Domein: Domaine Alloïs
  • De gelukkige druiven: Syrah (90%), Grenache noir (10%)
  • Bewaarpotentieel: 5 jaar
  • Culinaire compagnon voor: Stoofpotjes, gegrild vlees, kruidige bijgerechten (aardappeltjes met rozemarijn, ...)

De wijnmaker(s):

We bevinden ons in de Luberon een 70 km ten noorden van Marseille, de Provence dus en ligt op een hoogte van ongeveer 450 meter.

Het domein is reeds 3 generaties in de handen van de familie van François Busi. Het telt een oppervlakte van 14 hectare, aangeplant met een grote diversiteit aan druivenrassen. Syrah en Grenache bij de blauwe druiven en Vermentino, Viognier, Rousanne bij de witte druiven. 

Het domein werkt met eigen gisten, voegt geen enzymen noch zuren toe en gebruikt uiteraard biologisch geteelde druiven. Ook wat sulfieten betreft voegt François enkel toe wat nodig is, soms zelfs geen.

In de fles:

De Terre d'aïlleuls is de grote broer van Otentic.  François Busi zweert bij een gezonde bodem, secure bepaling van de oogstdatum, veel aandacht voor de snoei, manuele oogst, ... alles om tot een optimaal en puur product te komen.

De druiven ondergaan een "koude" maceratie (weking) voordat het sap de alcoholische gisting ondergaat. Deze techniek wordt toegepast door de wijnmaker om een fruitig karakter te behouden. 

Na 3 weken alcoholische gisting wordt de wijn nog 12 maand verouderd op eiken vaten van 600 liter. Deze grote eiken vaten vermijden dat de wijn te veel houtaroma opneemt ... opnieuw waakt François erover dat het fruit bewaard wordt. Deze periode laat ook toe om de tannines mooi te laten integreren in de wijn.

De wijn heeft een neus van rijpe rode vruchten en de typische kruidigheid van zoethout. In de mond is de wijn zacht, fijn en elegant. Een wijn waar je zeker mee mag buiten komen voor de betere gelegenheden.