Plan de Dieu 2011

Kort & bondig:

  • Regio/appellatie: AOP Côtes-du-Rhône Villages Plan de Dieu
  • Domein: Domaine Rose-Dieu
  • De gelukkige druiven: Grenache Noir, Syrah en Mourvèdre
  • Bewaarpotentieel: Minstens 3 jaar
  • Culinaire compagnon voor: Zuiderse kruidige gerechten, BBQ, gegrild rood vlees,...

De wijnmaker(s):

Damien Rose is een landbouwingenieur die - zoals dat in Frankrijk kan - na 3 jaar de keuze maakte om zich te specialiseren in wijnbouw... en daar nog  2 jaar extra voor moest studeren.

De naam van het domein is een samentrekking van Damien Rose en Plan de Dieu. Deze laatste is de jonge, pas sinds 2005 erkende appellatie met geografische herkomstbenaming.

Het domein ligt in de gemeente Travaillant en is ongeveer 35 ha, waarvan 8 ha in bezit van deze sympathieke en gedreven jonge wijnmaker.

In de fles:

Plan de Dieu is het paradepaardje van het domein. De wijn oogstte al veel lovende commentaren in de gespecialiseerde pers. Het is een heldere kersenrode wijn met een rijke neus van rijpe rode vruchten met kruiden (garrigue) en toetsen van peper en vanille.

Plan de Dieu is ongeveer 14 maanden op eiken vaten opgevoed. Om de fruitigheid van de wijn te bewaren werden geen nieuwe eiken vaten gebruikt, maar vaten die reeds 2 a 3 wijnen zagen passeren.

Het sulfietgebruik in deze wijn wordt bewust heel laag gehouden (op ongeveer 20 à 25 mg/l). Op de fles is geen Biolabel te vinden, omdat de wijnmaker van mening is dat de kwaliteit van zijn wijn voor zich moet spreken.

Damien omschrijft z'n wijn kort als 'wijn waar de zon in zit'...