Nuits d'ivresse 2012

Kort & bondig:

  • Regio/appellatie: AOP Bourgueil
  • Domein: Catherine & Pierre Breton
  • De gelukkige druiven: Cabernet Franc
  • Bewaarpotentieel: 5 jaar
  • Culinaire compagnon voor:

De wijnmaker(s):

Het domein Breton van het koppel Catherine en Pierre Breton klinkt als een klok in de Loire. Het ontstond in 1985 en ligt in Bourgeuil, ten westen van de stad Tours. Er wordt vooral rode wijn gemaakt. 

Pierre Breton is er erg gekend en geliefd, want één van de pioniers van de natuurwijnbeweging in de regio Touraine. In 1990 kozen ze voor de biologische aanpak en reeds vanaf 1992 durfde Pierre het aan om wijn te bottelen zonder sulfiettoevoeging. En dat dit procédé kan werken is ondertussen meer dan bewezen. Tot op vandaag worden bepaalde wijnen er systematisch zonder sulfiettoevoeging gebotteld.

In de fles:

Nuits d'Ivresse bestaat voor 100% uit de heerlijke Cabernet Franc druif. Toevallig krijgt deze druif in de Loire streek ook af en toe de benaming "Breton" mee...  Deze ouder van de bekendere Cabernet Sauvignon druif levert wijnen op met een typisch soepel, fijn en gestructureerd karakter. 

De 50 jaar oude wijnranken groeien in klei-kalkhoudende bodem wat bijdraagt tot het bewaarpotentieel van deze wijn. Om structuur te bekomen ondergaat deze Nuits d'Ivresse ook 2 paasperiodes in eiken vaten alvorens te worden gebotteld. 

De wijn heeft op werkelijk geen enkel moment sulfiettoevoeging ondergaan, ook niet bij de botteling. Het doel van de wijnmaker is een pure wijn te maken die vooral de fruitigheid (klein rood fruit) hoog in het vaandel draagt. Een wijn waarvan zo kan van genoten worden maar, die ook zeker een smaakvolle maaltijd naar een hoger niveau kan tillen.

Op uw gezondheid!