Garance 2011

Kort & bondig:

  • Regio/appellatie: AOP Côtes-du-Rhône Villages Massif d'Uchaux
  • Domein: Domaine La Cabotte
  • De gelukkige druiven: Grenache 50% - Mourvèdre 30% - Syrah 20%
  • Bewaarpotentieel: Minstens 5 jaar
  • Culinaire compagnon voor: kruidige gerechten, pasta en stoofpotjes, rood vlees, BBQ, ...

De wijnmaker(s):

Dit domein heeft Bourgondische roots: de grootvader en vader van de wijnbouwster hadden oorspronkelijk wijndomeinen in de Bourgogne. Haar vader werd verliefd op de Rhône en zo kreeg het Bourgondische verhaal een meer zuidelijk vervolg. De naam van het domein getuigt nog van dit Bourgondische verleden. Een Cabotte is een term uit de Bourgogne voor een klein hutje dat enkel met stenen is gebouwd, dus zonder enige vorm van cement of ander bindmiddel.

Het domein is een voorloper van de biodynamische scène in de regio. Marie-Pierre en Eric zijn in 2002 uit de cöoperatieve gestapt en zijn sindsdien hun eigen weg gegaan. Eerst gingen ze te werk volgens het principe van "la lutte raisonnée" ("verstandig" omgaan met pesticiden), in 1994 zijn ze overgeschakeld op biologische wijnbouw en sinds 2006 zijn ze volledig biodynamisch.

Al 1 jaar na de biodynamische start was er volgens Marie-Pierre al een duidelijke verbetering van de toestand van de wijnranken merkbaar: meer leven, meer aroma,...en meer smaak!

 

In de fles:

Aan deze wijn gaat hard labeur vooraf! Door de arme bodemgesteldheid moeten de wortels van de wijnranken namelijk diep graven om voedingstoffen te vinden. Dat betekent een beperkt rendement voor de wijnbouwer, maar wel druiven met veel aroma en smaakkwaliteit.

Deze wijn is diepintens van kleur. Hij heeft een fijne neus van zwart fruit, kersen en toetsen van lavendel. Ook bijzonder verfijnd zijn de smaken in de mond, met zacht versmolten tannines en een lichte zoete noot.

Een bijzonderheid bij de productie van deze wijn, is dat Marie-Pierre en Eric bewust kozen voor pigeage. Dit is het manueel omroeren van de schillen en pitten in de most met een lange stok om kleur, smaak en tannine aan de druiven te onttrekken. Dat zorgt voor veel elegantie en verfijning in het smaakprofiel van hun wijnen. 

De appelatie Massif d'Uchaux is een recente appellatie (2005) en vrij beperkt in omvang, namelijk 500 ha en slechts 15-tal wijnbouwers. Er kan enkel rode wijn worden gemaakt onder deze appellatie.

De Garance heeft zijn naam ontleend aan de plakkerige plant die in de regio volop groeit en die gebruikt werd in kleurstof van kledij.