Gabriel 2011

Kort & bondig:

  • Regio/appellatie: Massif d’Uchaux CDR Villages
  • Domein: La Cabotte
  • De gelukkige druiven: 50% grenache noir, 50% syrah
  • Bewaarpotentieel: +/- 5 jaar
  • Culinaire compagnon voor: kruidige gerechten, pasta en stoofpotjes, rood vlees, BBQ, ...

De wijnmaker(s):

Dit domein heeft Bourgondische roots: de grootvader en vader van de wijnbouwster hadden oorspronkelijk wijndomeinen in de Bourgogne. Haar vader werd verliefd op de Rhône en zo kreeg het Bourgondische verhaal een meer zuidelijk vervolg. De naam van het domein getuigt nog van dit Bourgondische verleden. Een Cabotte is een term uit de Bourgogne voor een klein hutje dat enkel met stenen is gebouwd, dus zonder enige vorm van cement of ander bindmiddel.

Het domein is een voorloper van de biodynamische scène in de regio. Marie-Pierre en Eric zijn in 2002 uit de cöoperatieve gestapt en zijn sindsdien hun eigen weg gegaan. Eerst gingen ze te werk volgens het principe van "la lutte raisonnée" ("verstandig" omgaan met pesticiden), in 1994 zijn ze overgeschakeld op biologische wijnbouw en sinds 2006 zijn ze volledig biodynamisch.

Al 1 jaar na de biodynamische start was er volgens Marie-Pierre al een duidelijke verbetering van de toestand van de wijnranken merkbaar: meer leven, meer aroma,...en meer smaak!

 

In de fles:

Een heerlijke rode wijn, met bijzonder veel toewijding en kennis van zaken gemaakt. Diepintens van kleur. Met een duidelijk zuidelijk karakter, dankzij een mooie neus van rijp zwart fruit en ook van kersen. In de mond zal je een vlezige en rijke wijn ontdekken, met opvallend mooi versmolten tannines.

Een bijzonderheid bij de productie van deze wijn, is dat Marie-Pierre en Eric bewust kozen voor pigeage. Dit is het manueel omroeren van de schillen en pitten in de most met een lange stok om kleur, smaak en tannine aan de druiven te onttrekken. Dat zorgt voor veel elegantie en verfijning in het smaakprofiel van hun wijnen.  

Nog een weetje voor de fans: de appellatie Massief d’Uchaux is vrij nieuw. Voorheen werden de wijnen afkomstig van deze regio immers gecatalogeerd als Côtes du Rhône (Villages) zonder geografische herkomst. Er zijn slechts een goeie 10-tal wijnbouwers onder deze geografische herkomstbenaming…