Pinot Noir 2012

Kort & bondig:

  • Regio/appellatie: Burgenland
  • Domein: Kloster am Spitz
  • De gelukkige druiven: 100% Pinot Noir
  • Bewaarpotentieel: 3 jaar
  • Culinaire compagnon voor: Wit vlees, gebakken vis, pasta

De wijnmaker(s):

In 2005 nam Thomas Schwarz de wijngaarden van zijn ouders over. Biologische wijnbouw betekent voor Thomas een levendige bodem met een grote verscheidenheid aan flora en fauna, een intact ecosysteem en minimaal gebruik van machines en chemie.

Reeds als jonge wijnbouwer bewandelde Thomas Schwarz de niet-traditionele wegen. En vanaf 2005 koos hij resoluut voor de organisch-biologische weg. Hij produceert geen moderne of trendy wijnen, is niet geïnteresseerd in weelderige krachtpatsers of bevallige vleiers maar wel in wijnen met een klare, frisse fruitigheid en een onverbloemde mineraliteit.

Finesse en authenticiteit zijn voor hem van grote waarde! 

Bron: Oostenrijks Wijnhuis

In de fles:

Pinot Noir, de druif van de grootse Bourgogne wijnen... Maar hij kan ook schitterende wijnen opleveren buiten Frankrijk. Een overtuigend voorbeeld hiervan is deze Oostenrijker afkomstig uit het uiterste oosten van het land vlak bij de grens met Hongarije. Dit is een ideale regio voor de Pinot Noir die niet houdt van zuiderse warmte, maar vooral goed gedijt in noordelijke frissere klimaten die niettemin voldoende zon zien.

De druiven worden zacht geperst, ondergaan vervolgens een fermentatie (gistingsproces) van een kleine maand om te eindigen in grote eikenvaten en daar nog een tijdje verder te rusten. 

Het resultaat is een robijnrode, mooi fruitige Pinot Noir met aroma's van aardbei en framboos. De tannines zijn heel zacht en dat maakt dat deze sappige wijn een plezier is om te drinken. Ook zomaar, zonder de begeleiding van een maaltijd.