Goldenits Prädium 2011

Kort & bondig:

  • Regio/appellatie: Neusiedlersee (Burgenland)
  • Domein: Goldenits
  • De gelukkige druiven: 100% Blaufrankisch
  • Bewaarpotentieel: +/- 3 jaar
  • Culinaire compagnon voor: Gevolgelte, varken en licht gekruid rundsvlees

De wijnmaker(s):

Goldenits is een familiedomein van 15 hectare in een gebied dat gemiddeld evenveel zonne-uren heeft als de Bordeaux streek. De  lange milde herfst (Indian summer) laat de druiven gestaag tot hun ideale rijpheid komen.

Het domen is in de zorgzame handen van een koppel, Anita en Richard Goldenits (ingenieur van opleiding). In 2007 kozen ze voor een biologische en natuurlijke aanpak.

Anita en Richard maken er een punt van vooral geen standaardwijnen te produceren. Druivenrassen en oorsprongsherkenning zijn hun stokpaardjes. Ook trachten ze steeds op een natuurlijke manier kwaliteit te produceren. Dat betekent arbeidsintensief wijngaardbeheer: hoge plantendensiteit, inperken van de opbrengst, doordacht loofwandbeheer,… voor Anita en Richard zijn het de sleutels naar kwaliteit, authenticiteit en karakter!

 

 

In de fles:

Voor wie graag eens wil kennismaken met een typisch Oostenrijkse druif: de Blaufrankisch.

De wijn is 12 maanden op houten vaten opgevoed. In de neus krijg je kruidigheid, met op de voorgrond peper en wat laurier. Eens in de mond zal vooral het fruit (pruimen!) meer naar voor komen en zal je de verfrissende zuren ontdekken waarvoor deze druif zo geroemd wordt.

Tannines zijn zeker aanwezig, maar op een aangenaam zachte manier. Dit geeft de wijn een heel toegankelijk gevoel, zonder aan volheid en kracht in te boeten.

Wat ons betreft ontkracht een heerlijke wijn als deze de illusie dat je in Oostenrijk enkel lekkere witte wijnen kan vinden. In deze regio worden immers vooral rode wijnen gemaakt en zeer vaak van een heel hoog niveau. We zijn zeer benieuwd hoe de Frankrijk fans deze vreemde eend in (onze kleine) bijt zullen beoordelen…