Côtes du Rhône Roaix 2009

Kort & bondig:

  • Regio/appellatie: Côtes du Rhône Villages Roaix
  • Domein: Domaine des Auzières
  • De gelukkige druiven: 70% Grenache noir, 30% Syrah
  • Bewaarpotentieel: +/- 6 jaar
  • Culinaire compagnon voor: stoofpotjes in de winter, BBQ in de zomer

De wijnmaker(s):

Adembenemend is het enige woord dat op z'n plaats is voor de ligging van dit domein. Hoog in de heuvels van de gemeente Roaix, langs een weggetje dat letterlijk omhoog kronkelt. Aan het einde van dat weggetje en in het zicht van de Mont Ventoux maakt Christophe Cuer zijn verfijnde wijnen.

De wijnbouwer is een man die met een oneindig enthousiasme en veel zelfrelativering over zijn manier van wijn maken praat. Hij is steeds op zoek naar methodes om zijn wijnen te verbeteren en gaat daarbij heel pragmatisch te werk. Je krijgt bijna het gevoel dat hij je uitnodigt mee te denken over hoe z'n volgende wijn te maken.

De wijnbouwer werkt biologisch, betaalt voor een certificaat, maar maakt daar geen melding van op zijn flessen. Het is gewoon zijn manier van werken.

Leuk om weten: het domein is te ver afgelegen om er leidingwater te laten toekomen. Ze hebben echter iets veel beter, er is immers een natuurlijke bron met water afkomstig van de Mont Blanc. Het drinkwater komt er dus letterlijk uit de muur! En je kan er logeren, een deel van het domein wordt binnenkort opengesteld als gîte (mét zwembad!).

In de fles:

Kijk en bemerk een intens dieprood gekleurde wijn. Ruik, en je krijgt ongetwijfeld kruidigheid en rijpe kersenaroma’s (alsook wat ledertoetsen!) in de neus. En tenslotte: proef en ontdek de fijne zuren die zorgen voor de typische finesse die je bij de wijnen van dit domein steeds terugvindt.

De opvallend lage rendementen die de wijnbouwer heeft bewerkstelligd (25 hl/ha) middels een zeer strenge selectie van de meest kwaliteitsvolle trossen bij de manuele pluk hebben gezorgd voor kwalitatief hoogstaande wijnen met een bijzonder smaakprofiel...