Natuurtalenten

Het Natuurtalent laat je kennismaken met natuurwijnen of natuurlijke wijnen (‘vins naturels’).

Natuurwijn heeft geen vaste definitie. Natuurwijnen zijn vaak ook gecertificeerde biologische of biodynamische wijnen, maar niet altijd.

Het begrip ‘natuurwijn’ is zo’n beetje de verzamelnaam geworden voor alle pogingen van wijnmakers om een gezondere wijn te bekomen, door artificiële middelen en industriële processen te weren.

Hieronder overlopen we samen met jou de meest voorkomende kenmerken van natuurlijke wijnen. Onthoud daarbij vooral dat dit lijstje voor elke wijnbouwer kan verschillen. De natuurwijnbouwer kiest zijn eigen methodes naargelang de ‘natuurprincipes’ die hij verkiest en de wijnstijl die hij beoogt.

Natuurwijnbouwers streven naar een optimale kwaliteit van de bodem én de druif. Veelal werken ze met paard en ploeg i.p.v. tractor en stellen ze alles in het werk om het ondergrondse leven in de wijngaard te respecteren. De druiven worden vaak gekweekt op biologische of biodynamische wijze. Zwaar giftige insecticiden, onkruidverdelgers en kunstmatige meststoffen zijn dus uit den boze. Ze kiezen daarentegen voor biologische bestrijdingsmiddelen en/of voor organische bemesting. Tenslotte worden de druiven doorgaans handmatig geplukt, wat niet alleen kneuzing en oxidatie van de druiven voorkomt, maar ook selectie van de rijpe kwaliteitstrossen mogelijk maakt.

Vele natuurwijnmakers werken met de natuurlijke gistcellen op de schil en vermijden (overmatig) gebruik van gecultiveerde giststoffen. Ook worden industriële technieken, zoals het pompen, klaren en filteren van de wijn of het gebruik van nieuwe houten vaten met smaak (bv. vanille, koffie, …) zo veel als mogelijk geweerd. Tijdens het vinificatieproces schuwen ze bijna alle additieven, zoals sulfiet. Die toevoeging gebeurt bij natuurwijnen meestal bij de botteling (om hygiënische redenen, bewaring, …), maar nooit tijdens het productieproces (de gisting). Sommigen voegen zelfs geen sulfiet toe.

Reden voor zoveel omzichtigheid? Vermijden dat de authenticiteit en de aroma’s van de wijn verdwijnen door deze verstorende technieken.

Let wel: wijn zonder sulfiet bestaat niet! Tijdens het gistingsproces ontstaat er altijd een kleine hoeveelheid 'natuurlijke' sulfiet. Natuurwijn is met andere woorden een wijn zonder of met heel weinig 'toegevoegde' sulfiet.

Natuurwijnmakers laten m.a.w. de natuur haar werk doen in de wijngaard en ook in de wijnkelder worden interventies beperkt tot het minimum minimorum. Met ons aanbod bejubelen we als het ware het schitterende talent van wijnmakers die met veel respect voor de natuur de druiven laten evolueren naar een lekkere, kwaliteitsvolle en authentieke wijn. Ziedaar de verklaring voor onze naam ;-)!

Nog meer weten?

Lees dan eens volgende dieper gravende artikels, waarvan we hierboven meerdere passages hebben gebruikt:

Andere bronnen

We citeerden ook uit volgend artikel, dat jammer genoeg niet online beschikbaar is: